Zirc, Apátsági templom

Az Apátsági templom

A zirci ciszterci apátsági templom a Bakony vidékének legimpozánsabb barokk temploma. A kívül-belül gyönyörűen felújított, aranyban úszó templom a magyarországi ciszterci rend központja. A mellette lévő kolostor épületében pedig hazánk egyik legszebb műemlékkönyvtárát látogathatjuk meg.

A templom és az apátság története

III. Béla király a Franciaországból behívott ciszterci szerzetesek számára 1182-ben alapított monostort a Bakony erdeinek mélyén. Ekkor épült az első háromhajós bazilika, melynek csak egy tekintélyes pillérkötege maradt meg a templom hátsó fala melletti 82-es főút mellett, jelenleg Szent Imre szobra dacol rajta a nagy forgalommal.

A török időkben az apátság hanyatlásnak indult, a szerzetesek elmenekültek, a templom romossá vált.

Az 1700-as évek elején a Sziléziából behívott ciszterciták újjáélesztették az apátságot, a régi román templomot teljesen lebontották, és köveiből felépült a ma is látható csodálatos barokk templom. Az 1800-as évek közepén tovább bővült az épületegyüttes, kialakították a klasszicizáló templomhomlokzatot.

A rendszerváltás után az apátság valamennyi épületét visszakapták a ciszterciek, és megkezdődött az épületegyüttes nagyszabású felújítása.

2013 tavaszán megnyílt a modern Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont, ahol méltó körülmények között mutatják be a látnivalókat.

Az állandó orgonás programok egyre népszerűbbek, a helyi orgonaművész szervezésében.

Az apátsági templom

A templom legfontosabb látnivalói közé tartozik a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch főoltárkép (1754), a Wagmaister freskók, a faragott, aranyozott szobrok és berendezések. A belső tér a századfordulón komoly változásokon esett át; freskóit restaurálták, homlokzata megújult. A legutóbbi, a 2000-es évek elején történt felújításkor szinte újjáélesztették a freskókat, az aranyozott szobrokat.

Gyönyörű a templom gazdagon aranyozott szószéke is, melynek tetején Krisztus színeváltozása elevenedik meg. Az orgona tetején Dávid király áll két angyal között, kezében az elmaradhatatlan hárfával.

Reguly Antal Műemlékkönyvtár

Kihagyhatatlan látnivaló a kolostor épületében található, elképesztően szép intarziával díszített könyvtár nagyterme. Az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében álló bibliotéka az apátság épületében a második emeleten található.

A ciszterci szerzetesek által összegyűjtött mintegy 65 ezer kötetet őrzik itt, köztük számos ritkaságot, ősnyomtatványt, többek közt a magyar történetírás egyik alapművének, a Thuróczy-krónikának (1488) egy példányát.

A könyvtárlátogatás során két termet mutatnak meg szakszerű idegenvezetéssel, a kisebbikben a könyvtár kincsiből mutatnak be ízelítőt, a nagyteremben az Európa-hírű intarziás berendezést csodálhatjuk meg. A Wilde asztaloscsalád mesterei helyi, bakonyi fafajtákból alkották meg a padlót és a szekrényeket. Különösen figyelemre méltó az iparművészeti remekműként számon tartott intarziás asztal, amely a londoni, 1862-es világkiállításon díszoklevelet is nyert.

A két gyönyörű glóbuszt, az egyik föld-, a másik éggömb, Magyarország legrégebbi glóbuszai között tartják számon.

Egyháztörténeti kiállítás

A bakonyi Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Egyháztörténeti Kiállításán megismerkedhetünk a ciszterci atyák szerzetesi szellemiségével, mindennapi életükkel egészen a középkortól napjainkig. Gazdag egyház- és rendtörténeti kiállítással, értékes tárgyi és képi anyaggal találkozhatunk itt. A segítségünkre interaktív, érintőképernyős felületek és audioguide-os vezetés is van.

Forrás: http://kirandulastippek.hu

Nyitva tartás:

Cím:

8420 Zirc, Rákóczi tér 1

Ünnepi nyitva tartás:
(Apátsági templom, Ciszterci Műemlékkönyvtár)
december 23. – december 29. között zárva

Nyitva:

december 30. és december 31. 10 és 14 óra között.
A templomi vezetés minden egész és fél órakor indul, a könyvtári minden negyed és háromnegyed órakor. A jegyek az Apátsági templom előterében válthatók meg.

2016.-ban pedig január 2.-tól várjuk kedves vendégeinket téli nyitvatartási rend szerint.

Köszönjük megértésüket!

Az Egyház- és rendtörténeti kiállítás, az Apátsági templom, a Középkori romkert, a Kripta, valamint a Monostori ajándékbolt nyitva tartása:

hétfő: szünnap

kedd – vasárnap:

március 15. – november 15.: 9 – 17 óra

november 16. – március 14.: 10 – 16 óra

Országos Széchenyi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár nyitva tartása:

hétfő: szünnap

kedd – vasárnap:

március 15. – november 15.: 9 – 17 óra

kedd – szombat:

november 16. – március 14.: 9 – 16 óra

Amire érdemes figyelni

Keddtől szombatig az első templomi vezetés március 15 – november 15. között 9.30 órakor,

november 16 – március 14. között 10.30 órakor,

vasárnaponként a szentmisék rendje miatt 11 órakor indul.

A templom zsolozsma miatt 12.30 – 13.30 óra között nem látogatható, illetve látogathatóságát esküvői, temetési, valamint az egyházi ünnepekhez kapcsolódó szertartások befolyásolhatják.

A templom és a könyvtár csak vezetéssel látogatható, melynek időtartama fél óra. A templomi vezetés minden egész és fél órakor indul, a könyvtári minden negyed és háromnegyed órakor.

Jegykiadás:

március 15. – november 15. : 09.00 – 16.30 óráig
november 16. – március 14. : 10.00 – 15.30 óráig

jegyarak_01jegyarak_02

jegyarak_03

Forrás: http://zirciapatsag.hu/